42 projektů pro Pardubice

Staré město s novou energií

Pernštýňák – Wernerovo nábřeží – Příhrádek – Pardubický zámek – Tyršáky – Bělobranské náměstí a taky Automatické mlýny. Bydlíme tu, chodíme sem na procházky, posedět nebo za kulturou na městské akce. My máme 4 konkrétní nápady, jak náš pardubický „obýváček“ ještě více zútulnit.

1. Rekonstrukce Wernerova nábřeží a Kostelní ulice

Rekonstrukce Wernerova nábřeží a Kostelní ulice, která je již mnoho let v žalostném stavu, je připravena. Má stavební povolení, stačí vyčlenit peníze, vybrat zhotovitele stavby a začít realizovat. Současné vedení radnice má ale jiné priority. O tuhle kouzelnou uličku s velkým kulturním potenciálem se postaráme.

2. Farmářské trhy na Pernštýnském náměstí

Potkáme se v sobotu na trhu?“ Taky byste chtěli slýchat tenhle dotaz v Pardubicích častěji? My ano! Vedle pravidelných sobotních trhů na Dubině proto zorganizujeme celoměstský trh na Pernštýňáku. A nepůjde vždy jen o nakupování kvalitních regionálních potravin. Bude to příjemná kulturní akce, na které se pobavíte s rodinou, svými známými a přáteli.

3. Bělobranské – znovu náměstí

Poslední čtyři roky pracují naši zastupitelé Jakub Kutílek a Vojtěch Jirsa na projektu úpravy Bělobranského náměstí. Cílem je, aby se ošklivé parkoviště proměnilo v místo, na které je hezký pohled, kde se dá posedět a kde se budou konat občasné kulturní akce. První vlaštovkou, která vzešla z této iniciativy, bylo přemístění kontejnerů. Do konce roku by měla být také osazena nová funkční litinová pumpa na studnu vedle sochy Jana Nepomuckého. Po dokončení stavebních prací v Automatických mlýnech získá toto náměstíčko na významu. Víme, jak ho za relativně málo peněz zvelebit. Uvolníme náměstí na jeho severní straně. Doplníme lavičky pro posezení pod stromy a na nároží před Toulavkou. Přidáme i další funkce, jako například tržní místa nebo prostor pro malé koncerty a jinou produkci.

4. Předzahrádky v Pernštýnské

Náš zastupitel Vojtěch Jirsa připravuje ve spolupráci s několika živnostníky v Pernštýnské ulici změnu, a to umístění předzahrádek, neboli parkletů, do dopravního prostoru, blíže ke středu ulice. Návrh vznikl jako reakce na stížnosti obyvatel. Někteří řidiči si totiž pletou Pernštýnskou ulici se závodním polygonem nebo parkovištěm. Vznikne tak prostor pro chodce na chodnících, zklidní se doprava a bude omezena možnost dlouhodobého parkování, které je tu v rozporu s pravidly. Přibude i zeleň v květináčích. Celá ulice bude bezpečnější a krásnější. A o to nám v Pardubicích jde.

Za tohle ručí

Zobrazit celou mapu