42 projektů pro Pardubice

Jak z energetické krize? Budeme si vyrábět energii i sami!

Nové technologie přinášejí nové možnosti. V rámci tzv. komunitní energetiky budou moci nemovitosti společenství vlastníků, městské budovy i průmyslové areály energii nejen spotřebovávat, ale i vyrábět. V ideálním případě se energie spotřebuje přímo tam, kde se vyrobí. Tím se sníží či zcela odpadnou náklady na přenos a distribuci. Při současných cenách energií mají takové investice rychlou návratnost a lze uplatnit i některé dotační tituly.

Potenciál instalované kapacity komunitně spravovaných fotovoltaických elektráren činí celostátně přes 4GW, což je pro srovnání téměř dvakrát více než všechny dosavadní fotovoltaické zdroje v Česku. V případě větru, pro který ale nízko položené město Pardubice nemá vhodné podmínky, by při plném zapojení obcí mohl stávající výkon vzrůst až desetkrát. Jen z těchto dvou technologií by tak komunitní energetika mohla pokrýt osminu celkové současné spotřeby elektřiny v Česku.

Dobře, teď konkrétněji, Co může udělat město?

• Budovy patřící městu a jeho organizacím poskytují obrovský potenciál pro vlastní výrobu elektrické energie. Většina pardubických škol a úřadů má plochou střechu nebo alespoň část střechy s odpovídajícím sklonem a orientací. Jako součást všech revitalizací a rekonstrukcí těchto objektů zohledníme možnost instalace fotovoltaické elektrárny.
  • Zaměříme se i na spotřebu. Z místně vyrobené elektrické energie, mimo jiné přímo na budově dopravního podniku, můžeme pokrýt část spotřeby trolejbusové sítě, nabíjet nové parciální trolejbusy. Podobným způsobem budeme dobíjet elektromobily ve službách města či městské policie.
  • Zohledníme potenciál komunitní energetiky ve strategických dokumentech, jako je územní energetická koncepce, adaptační a mitigační plán pro klimatickou změnu, atd.
  • Vstoupíme jako členové do Unie komunitní energetiky a budeme se aktivně podílet na legislativě, která rozvoj komunitní energetiky umožní.
  • Budeme pečlivě sledovat programy Státního fondu životního prostředí ČR i Nové Zelené úsporám. U všech nových staveb či rekonstrukcí v režii města se zaměříme na potenciál výroby energie, včetně možnosti sledované programy a dotační tituly uplatnit.

Za tohle ručí

Zobrazit celou mapu