42 projektů pro Pardubice

Chodníky chodcům, cyklopruhy cyklistům

V Pardubicích je 15 - 20 % všech cest realizováno na kole. Přitom by to mohlo být i více než 30 %. Cyklopruhy jsou nejefektivnější způsob, jak udělat cyklodopravu atraktivnější a bezpečnější. Zásadní je význam cyklopruhů pro elektrokoloběžky, které na chodnících nechceme.

Uděláme z Pardubic nový Amsterdam 💚🖤 Pro nás, Pardubáky, je kolo přirozenou součástí života. Cyklodoprava je nejlevnější a nejrychlejší možnost pohybu po Pardubicích. Chceme jezdit ode dveří ke dveřím a taky to děláme.

Přibližně při 15 % všech našich cest vyjíždíme na kole. V podobných holandských městech je to přes 50 %! Máme rovinku, všude blízko a většinou i hezké počasí. Abychom se cyklisticky přiblížili Amsterdamu, potřebujeme se na kole cítit dobře a bezpečně. Potřebujeme lepší infrastrukturu. Piráti ji vybudují! Známe recept a máme mezi sebou experty na design ulic. Je to například Vojtěch Jirsa, bývalý městský cyklokoordinátor, který studoval dopravní plánování v Kodani.

Kdybychom každou desátou jízdu autem po Pardubicích přesedli na kolo, intenzita autodopravy by klesla o 10 %. To by prakticky znamenalo konec dopravních zácp v Pardubicích. I když jezdíme autem, z rozvoje cyklodopravy budeme profitovat. Budeme mít volnější ulice. To není sci-fi, to je stokrát ověřená pravda z jiných měst.

Cyklopruhy jsou nejlevnější a nejrychlejší způsob, jak podpořit cyklodopravu. Nemusíme být hned jako Holandsko, ale je potřeba konečně začít. Proto jsme si pro příští volební období dali za cíl vybudovat 7 km cyklopruhů tam, kde je to nejvíce potřeba. Mrkněte na mapu! Pokud se dostaneme do vedení města, všechny ulice označené číslem 5 budou mít za 4 roky cyklopruhy.

Jo a ještě jedna věc. Cyklopruhy už nejsou dávno jenom pro cyklisty. Na vzestupu je fenomén elektrických koloběžek a dalších e-vozítek. Podporujeme nové trendy, které mohou významně ulevit dopravě. Cyklopruhy přinesou větší bezpečnost elektrokoloběžek a sníží počet kolizí s chodci na chodnících.

Za tohle ručí

Zobrazit celou mapu