42 projektů pro Pardubice

Sdílená mobilita aneb nasedni a jeď

Potřebuješ se posunout po Pardubicích a zrovna nemáš s sebou kolo? Potřebuješ něco odvézt autem, ale nemáš ho? Odpověď na tvé problémy je sdílená mobilita.

V Pardubicích už máme sdílená kola a elektrokoloběžky. Jiné podobné služby zatím chybí. Město je totiž nijak nepodporuje. Přitom se nabízí celá paleta možností. V jiných městech, a to nejen v zahraničí, je sdílená mobilita na vzestupu. Zároveň je třeba řešit problémy, které se sdílením souvisí. Pevně nastavovat pravidla! To se dnes týká zejména elektrokoloběžek.

Když bylo v Pardubicích v rámci pilotního projektu prvních 15 minut jízdy na sdílených kolech zdarma, využívalo je výrazně více lidí. Pro další pokračování tohoto zvýhodnění potřeboval provozovatel kompenzace od města, které zatím nedostal, a proto se nyní platí od první minuty. Sdílená kola se přitom výborně doplňují s MHD. A nejsou jen pro Pardubáky, kteří se potřebují dopravit z nádraží. Je to skvělá služba pro studenty, kteří často svá kola v Pardubicích nemají. Nebo pro každodenní dojíždějící z přilehlých obcí. Stejně jako Praha propojíme bikesharing s lítačkou: několikrát denně budou mít držitelé předplaceného jízdného prvních 15 minut jízdy zdarma.

Sdílená kola a elektrokoloběžky jsou navíc výborným doplňkem k P+R systémům nebo dálkové hromadné dopravě. Člověk zaparkuje nebo vystoupí na nádraží nebo na okraji města a poslední 1 až 2 kilometry dojede třeba na kole a nečeká v kolonách.

Ale co s těmi elektrokoloběžkami, které často překáží tam, kde nemají? Jednoduše odtáhnout je dneska nejde. Může to nařídit jen strážník – a jen tehdy, když koloběžka překáží na silnici nebo nenechává skoro žádný prostor na chodníku. Stání koloběžek zpoplatníme jako např. v Hradci a budeme vynucovat správné parkování na jezdcích i pronajímateli. Město může navíc samo omezit vjezd a stání v zeleni a porušení samo postihovat. Už to platí pro auta, stejně jako v Praze to navrhneme i pro koloběžky.

Podpoříme také zavedení sdílených aut v Pardubicích. Začneme používat sdílená auta pro služební cesty úředníků magistrátu. Dopoledne auta využijí úředníci, odpoledne a o víkendech vy. Díky tomu budou mít carsharingové firmy možnost vyhradit pro naše město více vozidel, což přispěje k jejich lepší dostupnosti.

Zřídíme půjčovnu nákladních kol, kterých se v Pardubicích poslední dobou objevuje čím dál tím více. Jsou skvělá, a to nejen pro mladé rodiny.

Za tohle ručí

Zobrazit celou mapu