🍂 REPORT - ZASTUPITELSTVO LISTOPAD

20. listopadu 2021
🍂 REPORT - ZASTUPITELSTVO LISTOPAD

s Ivana Böhmová, Jan Hrubeš, Vojtěch Jirsa, Ondřej Karas a Kuba Kutílek

• Bez našich hlasů prošel prodej lukrativního pozemku ve Štefánikově ulici. Jde o ideální prostor pro stavbu bytového domu.
  • V minulém roce jsme v zastupitelstvu schválili Strategii bydlení, která poctivě analyzuje situaci v Pardubicích. Je v ní popsána důležitost navyšování bytového fondu, a to i v centru města. Namísto hledání možností, jak bytový fond rozšiřovat a využívat ve prospěch občanů, se město postupně zbavuje nemovitostí a s nimi i šancí, jak mít bytovou situaci ve svých rukou. Je zvláštní, že ani odbor rozvoje a strategie, který Strategii bydlení pořizoval (a měl by na její naplňování dohlížet), "neměl námitek".

• Kuba Kutílek (za Zelení Pardubice) se ptal na novou zastávku Pardubice centrum a potvrdily se bohužel jeho obavy, že nebude propojena s kolejemi na Choceň (Českou Třebovou). Jediné možné využití tak bude pro prodloužení vlaků z/do Hradce, resp. Chrudimi.

• Dobrá zpráva míří do obvodu Městský obvod Pardubice II. Sídliště na Cihelně bude vypadat mnohem lépe díky dotaci na revitalizaci veškerých veřejných prostor.

• A na Cihelně zůstaneme. Jednoznačně nejzajímavějším momentem jednání listopadového zastupitelstva byla diskuze k navýšení úvěrového rámce města o dalších 140 mil Kč. Akutně potřebujeme zrekonstruovat koupaliště na Cihelně, ale Pardubice mají jednu kapsu prázdnou a druhou vysypanou – na to upozorňujeme již dlouho.
  • Když se schvalovala výstavba fotbalového stadionu, tvrdili jsme, že město na to nemá a že jiné investice se budou muset seškrtat, nebo se město bude muset ještě více zadlužit. Jako by to bylo včera, kdy nás při sestavování rozpočtu vedení města ujišťovalo, že finance jsou pod kontrolou, a ejhle.

Protože nás diskuse nedovedla ke shodě, návrh byl stažen, a tak nás přízrak opadaných kachliček a zrezivělého potrubí bude pronásledovat do dalšího měsíce.
#drzimesmer #piratipardubice

Další podobné články

Piráti podali podnět na ÚOHS. Mají pochybnosti o regulérnosti veřejné zakázky na pátém městském obvodě

Městský obvod Pardubice V čelí přezkumu svého postupu při zadávání veřejné zakázky „Relaxační zóna Stará plovárna", kterou dříve vyhlásil. Pirátský zastupitel a předseda kontrolního výboru městského obvodu Pardubice V Filip Vařecha totiž podal podnět na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže z důvodů vážných pochybností o její regulérnosti.

Pardubická Stoka? Piráti a Zelení žádají konec politiků, kteří jsou v hledáčku policie

Na pardubickém magistrátu zasáhla Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) s podezřením na manipulaci veřejných zakázek. Piráti a Zelení vyzývají exprimátora Martina Charváta (ANO) a další aktéry kauzy k odstoupení ze všech veřejných funkcí a vedení Rozvojového fondu Pardubice (RFP) ovládané ANO k rezignaci. Jinak zváží hlasování o konci ANO ve vedení města.

Piráti naprosto nestandardní zacházení s územním plánem nepodpoří. Radní si musí ujasnit, zda město řídí Nadrchal nebo Dědek

V pondělí mají zastupitelé Pardubic údajně rozhodnout o zahájení změny územního plánu pro stavbu nové hokejové arény. „Oficiálně to zastupitelstvo neví. Na programu takový bod nemá, žádný návrh ani podklady radní nepředložili. Zato se čile vyjadřují v kuloárech nebo pro média. O řádnou komunikaci se zastupiteli ani občany Pardubic zjevně nestojí,“ podotýká předseda zastupitelského klubu Pirátů Vojtěch Jirsa.