Pirátky z Pardubic pořádají první SWAP aneb vyměňovák

22. června 2018
Pirátky z Pardubic pořádají první SWAP aneb vyměňovák

Co to je SWAP?

"SWAP funguje naprosto jednoduše. Doma vyberete věci, které už nenosíte nebo nepotřebujete, přinesete, a místo nich si vyberete něco, co se vám líbí a co vám udělá radost. Je samozřejmě možné vybrat si toho víc, nebo věci pouze přinést a neodnést si nic - nikdo vás kontrolovat nebude" vysvětluje fungování SWAPu jedna z pořadatelek Lenka Španihelová a dodává, že lidé mohou nosit jak oblečení, tak i knihy a hračky. Veškeré přebytky budou darovány charitativním organizacím.

Akce bude probíhat v nově vzniklém kreativním prostoru "Ve mlejnech" (na adrese Mezi mosty 436 v Pardubicích), během celého odpoledne od 15 do 20 hodin. Ke spokojené výměně napomůže dobré občerstvení, kvalitní káva, dětský koutek s tzv. recydílničkami či fotokoutek pro dospělé. Více na fecebookové události.

Dámský pirátský klub je přezdívkou pro skupinu žen působících v rámci pardubické skupiny české pirátské strany, která zde bude v letošním roce kandidovat do zastupitelstva města i některých obvodů. O své kandidatuře již informovali na tiskové konferenci. Ve veřejné oblasti se ženy z pirátů chtějí zabývat především sociální politikou a vzděláváním. Jako zásadní vnímají také právě podporu komunitního života a sousedská setkávání či rozvíjení debaty na aktuální palčivá témata. Výměnný bazar aneb SWAP je právě spojením těchto dvou benefitů. Dámský klub plánuje pořádat takovéto akce pravidelně a nově vzniklý prostor "Ve mlejnech" je pro tento druh události ideální.

Výměnné bazary nejsou v čechách úplnou novinkou, podobné akce pořádají organizace či skupiny mladých lidí, kteří chtějí pravidelně obnovovat svůj šatník a zároveň se vyhnout nakupování nových věcí, které s sebou nese silnou ekologickou zátěž. Jeden ze swapů proběhl například nedávno v Praze (viz událost). Každý z nás spotřebuje průměrně cca 15kg textilu za rok. Na spotřebu jednoho trička se však spotřebuje tolik vody, kolik jeden člověk vypije za 2 a půl roku! Velké množství nově vyrobeného, ale neprodaného oblečení se navíc v současnosti vyhazuje. Spolu s rychlostí střídání trendů a nákupem levného nekvalitního oblečení se textil začíná svojí zátěží pro planetu vyrovnávat plastovému odpadu.

Kontakt na organizátorky

Další podobné články

Piráti podali podnět na ÚOHS. Mají pochybnosti o regulérnosti veřejné zakázky na pátém městském obvodě

Městský obvod Pardubice V čelí přezkumu svého postupu při zadávání veřejné zakázky „Relaxační zóna Stará plovárna", kterou dříve vyhlásil. Pirátský zastupitel a předseda kontrolního výboru městského obvodu Pardubice V Filip Vařecha totiž podal podnět na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže z důvodů vážných pochybností o její regulérnosti.

Pardubická Stoka? Piráti a Zelení žádají konec politiků, kteří jsou v hledáčku policie

Na pardubickém magistrátu zasáhla Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) s podezřením na manipulaci veřejných zakázek. Piráti a Zelení vyzývají exprimátora Martina Charváta (ANO) a další aktéry kauzy k odstoupení ze všech veřejných funkcí a vedení Rozvojového fondu Pardubice (RFP) ovládané ANO k rezignaci. Jinak zváží hlasování o konci ANO ve vedení města.

Piráti naprosto nestandardní zacházení s územním plánem nepodpoří. Radní si musí ujasnit, zda město řídí Nadrchal nebo Dědek

V pondělí mají zastupitelé Pardubic údajně rozhodnout o zahájení změny územního plánu pro stavbu nové hokejové arény. „Oficiálně to zastupitelstvo neví. Na programu takový bod nemá, žádný návrh ani podklady radní nepředložili. Zato se čile vyjadřují v kuloárech nebo pro média. O řádnou komunikaci se zastupiteli ani občany Pardubic zjevně nestojí,“ podotýká předseda zastupitelského klubu Pirátů Vojtěch Jirsa.