Nesouhlasíme s umístěním útulku do objektu Bobr na Dukle

19. října 2021
Nesouhlasíme s umístěním útulku do objektu Bobr na Dukle

Náš klub se na jednohlasně shodl, že předkládaná studie počítá s umístěním útulku na tom nejméně vhodném místě - do lesoparku, který obyvatelé Dukly využívají k rekreaci, a který by podle nás měl nadále zůstat prostorem pro trávení volného času.

Studie navrhuje strhnout chátrající objekt “Bobr” a v těsné blízkosti silnice I/37 na Chrudim vystavět “na zelené louce” objekt zcela nový. Jenže “Bobr” nestojí na zelené louce
Stojí uprostřed lesa, což si navíc vyžádá pokácení nejméně 49 stromů kvůli výběhům pro psy a to nemluvíme o nutnosti příjezdové cesty pro hasiče.

Spolu s dalšími zastupiteli na Městský obvod Pardubice V v objektu Bobr vidíme velký potenciál spíše pro občanské využití a setkávání. O to více nás mrzí, že záměr nebyl představen ani projednán s veřejností, ačkoliv o to náš zastupitel Filip Vařecha starostu Jiří Rejda požádal. K projektu se nemohli vyjádřit ani zastupitelé obvodu, jak jim bylo přislíbeno. Kromě nás záměru nefandí ani sousedící ZŠ Resslova a řada obyvatel Dukly, kteří již spustili petiční akci. No zkrátka není to ideální.

Neradi bychom ale dostali vedení města do slepé uličky. Současný útulek je dlouhodobě v katastrofálním stavu a je potřeba jednat. Přestože město mělo vytipované nejméně 4 možné lokality, z neznámého důvodu jim nebyla věnována potřebná pozornost.

Proto navrhujeme, vraťme se o pár kroků zpět a reálně zvažme lokalitu Hůrka, která má již zpracovanou dokumentaci pro územní rozhodnutí. Některé funkce tu již vznikat budou - 3. ledová plocha, malá kopaná atd. Proč bychom tedy měli umisťovat zvířata do lesoparku, když na Hůrkách je ta naše hledaná “zelená louka”?

Pokud se vedení města vydá cestou Hůrka, případně navrhne jinou podobně vhodnou lokalitu, bude mít naši podporu. Pro variantu Bobr ale ve čtvrtek zvednout ruku určitě nemůžeme.

Už jste studii viděli? Co si o ní myslíte? A co si myslíte o tom, že FB nemá k dispozici emoji bobra?

Další podobné články

Piráti podali podnět na ÚOHS. Mají pochybnosti o regulérnosti veřejné zakázky na pátém městském obvodě

Městský obvod Pardubice V čelí přezkumu svého postupu při zadávání veřejné zakázky „Relaxační zóna Stará plovárna", kterou dříve vyhlásil. Pirátský zastupitel a předseda kontrolního výboru městského obvodu Pardubice V Filip Vařecha totiž podal podnět na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže z důvodů vážných pochybností o její regulérnosti.

Pardubická Stoka? Piráti a Zelení žádají konec politiků, kteří jsou v hledáčku policie

Na pardubickém magistrátu zasáhla Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) s podezřením na manipulaci veřejných zakázek. Piráti a Zelení vyzývají exprimátora Martina Charváta (ANO) a další aktéry kauzy k odstoupení ze všech veřejných funkcí a vedení Rozvojového fondu Pardubice (RFP) ovládané ANO k rezignaci. Jinak zváží hlasování o konci ANO ve vedení města.

Piráti naprosto nestandardní zacházení s územním plánem nepodpoří. Radní si musí ujasnit, zda město řídí Nadrchal nebo Dědek

V pondělí mají zastupitelé Pardubic údajně rozhodnout o zahájení změny územního plánu pro stavbu nové hokejové arény. „Oficiálně to zastupitelstvo neví. Na programu takový bod nemá, žádný návrh ani podklady radní nepředložili. Zato se čile vyjadřují v kuloárech nebo pro média. O řádnou komunikaci se zastupiteli ani občany Pardubic zjevně nestojí,“ podotýká předseda zastupitelského klubu Pirátů Vojtěch Jirsa.