Primátor Pardubic dal před zdravým vzduchem přednost zájmům uhlobarona

12. července 2019
Primátor Pardubic dal před zdravým vzduchem přednost zájmům uhlobarona

Radní totiž podání odvolání proti rozhodnutí kraje při svém mimořádném jednání zamítli. Pro odvolání se našly pouze čtyři hlasy, chyběly dva. Piráti postup rady považují za neomluvitelný.

„Jednání rady jsem se zúčastnil jako host a na začátek jsem radním poděkoval, že se k věci narychlo sešli v počtu 9 z 11, což dávalo slušné předpoklady pro schválení,“ popsal situaci za Piráty zvolený zastupitel Jakub Kutílek, člen Zelených. Primátor Charvát, který jednání svolal a v únoru na zastupitelstvu hlasoval pod veřejným tlakem pro negativní vyjádření města, se ale tentokrát zdržel. Stejně se zachoval jeho stranický kolega, radní a starosta pátého městského obvodu Jiří Rejda. Ostatní hlasovali v souladu se svým únorovým stanoviskem. „Ukazuje se tak, že zástupce hnutí ANO je třeba držet pod permanentním veřejným tlakem, jinak na hájení veřejného zájmu — v tomto případě čistého vzduchu a zdravého životního prostředí — rychle zapomínají. Můžeme jen závidět jejich starosty menším obcím, jako jsou Veltruby nebo Bukovka. Je ostuda, že Pardubice se jen vezou a přezkum u ministerstva životního prostředí si musí svými odvoláními vynutit menší obce a spolky, které jsou v boji za zájmy lidí důslednější,“ zhodnotil Kutílek.

„Asi nejsmutnější na tom je, že neudělení výjimky by elektrárnu nijak neohrozilo. Její zástupci nám do očí potvrdili, že potřebné technologie mohou nainstalovat, jen by je to stálo víc. Primátor a rada města si tedy cení víc ušetřených peněz soukromé firmy než zdraví svých vlastních obyvatel. To je neodpustitelné,“ uvedla pirátská zastupitelka Lenka Španihelová.

dana-balcarova

Pokud odvolací řízení neuspěje, bude moci elektrárna Chvaletice díky této výjimce i po roce 2021 překračovat limity toxických látek určené nejnovějšími evropskými regulacemi pro ochranu čistoty ovzduší až o 300 kilogramů rtuti a 330 tun oxidu dusíku ročně. „Rozhodnutí Krajského úřadu Pardubického kraje je jen důsledek novely zákona o ochraně ovzduší, který výjimky povoluje a kterou v roce 2018 předložilo Ministerstvo životního prostředí. Piráti k novele podali pozměňovací návrh rušící možnost udělování výjimek pro velké uhelné elektrárny od roku 2025, aby měl průmysl čas se na nové limity připravit. Pro pirátský návrh jasně hlasovali pouze poslanci KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Je žalostné, že většina poslanců KSČM, hnutí ANO a ČSSD se vyslovila proti návrhu navzdory svým předvolebním slibům, že budou podporovat odklon od uhelné energetiky. Svým slibům dostála ODS, která již před volbami výjimky podporovala a hlasovala proti návrhu, stejně jako SPD,“ doplnila pirátská poslankyně Dana Balcarová.

Další podobné články

Piráti podali podnět na ÚOHS. Mají pochybnosti o regulérnosti veřejné zakázky na pátém městském obvodě

Městský obvod Pardubice V čelí přezkumu svého postupu při zadávání veřejné zakázky „Relaxační zóna Stará plovárna", kterou dříve vyhlásil. Pirátský zastupitel a předseda kontrolního výboru městského obvodu Pardubice V Filip Vařecha totiž podal podnět na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže z důvodů vážných pochybností o její regulérnosti.

Pardubická Stoka? Piráti a Zelení žádají konec politiků, kteří jsou v hledáčku policie

Na pardubickém magistrátu zasáhla Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) s podezřením na manipulaci veřejných zakázek. Piráti a Zelení vyzývají exprimátora Martina Charváta (ANO) a další aktéry kauzy k odstoupení ze všech veřejných funkcí a vedení Rozvojového fondu Pardubice (RFP) ovládané ANO k rezignaci. Jinak zváží hlasování o konci ANO ve vedení města.

Piráti naprosto nestandardní zacházení s územním plánem nepodpoří. Radní si musí ujasnit, zda město řídí Nadrchal nebo Dědek

V pondělí mají zastupitelé Pardubic údajně rozhodnout o zahájení změny územního plánu pro stavbu nové hokejové arény. „Oficiálně to zastupitelstvo neví. Na programu takový bod nemá, žádný návrh ani podklady radní nepředložili. Zato se čile vyjadřují v kuloárech nebo pro média. O řádnou komunikaci se zastupiteli ani občany Pardubic zjevně nestojí,“ podotýká předseda zastupitelského klubu Pirátů Vojtěch Jirsa.