Ondřej Karas

zastupitel Pardubic a Pardubic VI, vývojář, živnostník

Ing. Ondřej Karas (* 1984, Pardubice) je zastupitel města a městského obvodu Pardubice VI. Je také členem členem městské Komise pro pozemky a reklamu a obvodní Komise pro rozvoj obvodu a dopravu.

Absolvoval Střední průmyslovou školu elektrotechnickou v Pardubicích, obor Elektronická a sdělovací zařízení. Pokračoval na Dopravní fakultě Univerzity Pardubice, obor Aplikovaná informatika. Po ročním studiu přešel na Fakultu elektrotechniky a informatiky, bakalářský obor Komunikační a mikroprocesorová technika a úspěšně zakončil magisterským oborem Komunikační a řídicí technika (2011). Po třech letech se rozhodl rozšířit si obzory čtyřmi lety studia na Fakultě bezpečnostního inženýrství, obor Havarijní plánování a krizové řízení.

Už v průběhu studií věnoval část svého času práci. Od roku 2004 nejprve v pozici pomocné síly ve vývoji (kreslení schémat, plošných spojů, mechanické výkresy, konstrukce přípravků a prototypů), následně jako samostatný vývojář HW, FW a SW. V letech 2017-2018 se věnoval obchodu v oblasti radiokomunikační techniky. Od roku 2018 pracuje jako vývojář v oblasti automatizace zemědělských strojů v malé ale rostoucí pardubické rodinné firmě. Mimo to jako živnostník vyvíjí řídící systémy pro komunální techniku a lesní stroje.

Ondřej Karas

Veřejnému životu se aktivně věnuje od roku 2012, kdy stál na straně zastánců pardubických obvodů. V roce 2014 kandidoval do obou zastupitelstev (obvod a město) za jedno z lokálních uskupení bez zisku mandátu. Od komunálních voleb 2014 je členem Komise pro rozvoj a dopravu obvodu Pardubice VI.

V podzimních komunálních volbách 2018 se v roli lídra kandidátky stal zastupitelem města za Piráty (členem od března 2018) a zároveň díky preferenčním hlasům ze třetího místa kandidátky zastupitelem na šestém obvodě. Jako zastupitel města pravidelně upozorňuje na potřeby obvodu, například na potřebu dofinancování zbývajících částí kanalizace na Opočínku.