Ondřej Beran

koordinátor výzkumného projektu a vyučující na VŠ, zastupitel Pardubic I

doc. Mgr. Ondřej Beran, Ph.D. (* 1979) je zastupitelem za Piráty na městském obvodu Pardubice I – střed, působí v obvodní Komisi pro školství, kulturu a tělovýchovu. Od roku 2013 je členem Strany zelených, jejíž pardubickou organizaci vede, zároveň je registrovaným příznivcem Pirátské strany. Pochází z Plzně a od roku 2017 žije v Pardubicích.

Vystudoval klasickou filologii a filosofii na UK v Praze, kde také získal titul Ph.D. v oboru filosofie. Zabývá se různými otázkami souvisejícími s jazykem, s přesahem do sociolingvistiky nebo literární teorie.

Pracoval v akademické sféře jako vědec a občasný učitel, příležitostně se věnoval rovněž překládání, editorské a redakční práci, nebo tvorbě filmových titulků pro kinodistribuci. V současnosti působí na univerzitě v Pardubicích jako koordinátor mezinárodního výzkumného projektu.

Kromě různých zelených politických kampaní se angažoval také v různých občanských aktivitách (plzeňské referendum, iniciativa Plzeň na kole). Hrával na trubku, a když má čas, pokouší se učit cizí jazyky, cvičit tai-či, nebo psát detektivní román.