Další stadion v Pardubicích a městská aréna zeje prázdnotou? Jsme proti.

Zastupitelům bude na čtvrtečním jednání ZmP ke schválení předložen návrh společnosti HokejPce 2020 s.r.o., skrze níž Petr Dědek kontroluje hokejové Dynamo. V něm se má město smluvně zavázat ke spolupráci ohledně vybudování nové multifunkční haly. Proti tomu se jednoznačně postaví Piráti.

„Zastupitelé mají jednat v zájmu občanů, ne jít na ruku developerovi. Čelíme jedné krizi za druhou a místo dostupného bydlení nebo opravy ulic plýtváme energii na megalomanský nesmysl. V oblasti sportu je potřeba zaměřit se na desítky opomíjených menších klubů a dotáhnout pro ně kvalitně připravený projekt Dukla sportovní, který je momentálně u ledu”, říká zastupitelka Ivana Böhmová

Nová aréna je zcela zbytná a Pardubákům nic nového nepřinese.

Náklady na výstavbu má na rozdíl od fotbalového stadionu nést soukromý investor. Městu ale zcela jistě zůstanou nemalé náklady na dopravní a technickou infrastrukturu. A samozřejmě na provoz stávající ikonické arény, která by těžko hledala nové využití.

„Dědkova hala by byla pro tu městskou fatální konkurencí. Využití naší arény přece vždy bylo jedním z hlavních argumentů, proč klub opakovaně draze zachraňovat a sanovat v součtu stovkami milionů korun z městského rozpočtu. Je smutné, že do Enteria arény jsme nalili desítky milionů korun navíc, aniž by nový vlastník přiznal, že má s pardubickým hokejem vlastní plány,“ vysvětluje Dominik Bečka, zastupitel prvního obvodu Pardubic a manažer řízení rizik.

Výměnou za plnou spolupráci města při stavbě arény má být odklad a zrušení několika dílčích investic, ke kterým se město zavázalo dříve. Samozřejmě jen těch, které s novou halou už nedávají smysl. To je podle Pirátů příliš chabou záplatou dalších významných výdajů a rizik, která by město mělo vzít opět na bedra vlastního rozpočtu a vlastních občanů. Zároveň považujeme za nezodpovědné zavazovat město dalšími smlouvami v současné trvající právní nejistotě. Podle posledního nepravomocného rozsudku totiž HokejPce 2020 s.r.o. Petra Dědka není akcionářem hokejového Dynama.

Další podobné články

Pardubická Stoka? Piráti a Zelení žádají konec politiků, kteří jsou v hledáčku policie

Na pardubickém magistrátu zasáhla Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) s podezřením na manipulaci veřejných zakázek. Piráti a Zelení vyzývají exprimátora Martina Charváta (ANO) a další aktéry kauzy k odstoupení ze všech veřejných funkcí a vedení Rozvojového fondu Pardubice (RFP) ovládané ANO k rezignaci. Jinak zváží hlasování o konci ANO ve vedení města.

Piráti podali podnět na ÚOHS. Mají pochybnosti o regulérnosti veřejné zakázky na pátém městském obvodě

Městský obvod Pardubice V čelí přezkumu svého postupu při zadávání veřejné zakázky „Relaxační zóna Stará plovárna", kterou dříve vyhlásil. Pirátský zastupitel a předseda kontrolního výboru městského obvodu Pardubice V Filip Vařecha totiž podal podnět na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže z důvodů vážných pochybností o její regulérnosti.

Piráti naprosto nestandardní zacházení s územním plánem nepodpoří. Radní si musí ujasnit, zda město řídí Nadrchal nebo Dědek

V pondělí mají zastupitelé Pardubic údajně rozhodnout o zahájení změny územního plánu pro stavbu nové hokejové arény. „Oficiálně to zastupitelstvo neví. Na programu takový bod nemá, žádný návrh ani podklady radní nepředložili. Zato se čile vyjadřují v kuloárech nebo pro média. O řádnou komunikaci se zastupiteli ani občany Pardubic zjevně nestojí,“ podotýká předseda zastupitelského klubu Pirátů Vojtěch Jirsa.